een zondebok de woestijn insturen


een zondebok de woestijn insturen 1.0

iemand de volledige schuld voor iets geven en hem als sanctie uit zijn functie of uit het openbare leven verwijderen
Aansluitend bij een Joods gebruik (Leviticus 16) waarbij een bok, symbolisch beladen met alle zonden van Israël, openlijk de woestijn werd ingestuurd.

Algemene voorbeelden


Dat is het in andere delicate gerechtelijke onderzoeken (Coëme in het Uniop-dossier bij voorbeeld) al eerder beproefde scenario om een zondebok in de woestijn te sturen, in de hoop zelf buiten schot te blijven.

De Standaard,

Gedurende het weekeinde liet de nieuwe generatie in de Parti Socialiste de oude garde weten niet langer gediend te zijn met de muur van stilzwijgen rond de "affaires", die de PS-top nu al jaren voor sloping behoedt. Een door alle ministers en fractieleiders ondertekende mededeling liet hierover geen twijfel bestaan en bij de modale PS'er, ministers inbegrepen, ontstond een ruime consensus om Merry Hermanus en François Pirot niet zomaar als zondebokken de woestijn in te laten sturen.

De Standaard,

Welke garanties kan de partij mij geven? Zal ze mij door dik en dun steunen? Ik voel er helemaal niets voor om de kop te trekken en nadien als zoenoffer de woestijn te worden ingestuurd. Niet met mij.

De Standaard,

Dan maar de zondebok van het gerecht, beladen met alle zonden van Israël, de woestijn insturen?

De Standaard,